"Dobry posiłek w szpitalu"
Od dnia 12.10.2023r. nasz szpital przystąpił do programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach - "Dobry posiłek w szpitalu".
Celem programu pilotażowego jest:
- zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach;
- wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Okres realizacji, podczas którego są udzielane świadczenia opieki zdrowotnej w ramach programu pilotażowego, trwający do dnia 30 czerwca 2024r.
Posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane na podstawie opracowanego przez osobę planującą dietę jadłospisu zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie.
Diety są zlecane przez lekarza uwzględniając potrzeby oraz ocenę stanu odżywienia pacjenta.
Jadłospis zawiera informacje o:
- rodzaju posiłku i jego składzie;
- dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej diet z podaniem ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli;
- sposobie obróbki posiłku;
- obecności alergenów.
Na stronie internetowej szpitala będą publikowane zdjęcia z serwowanymi posiłkami codziennie, w dni robocze oraz jadłospis co 10 dni.
"Dobry posiłek w szpitalu"
Jadłospis |
Na zdjęciach odpowiednio:
- śniadanie dieta podstawowa
- obiad dieta podstawowa