"Dobry posiłek w szpitalu"

Od dnia 12.10.2023r. nasz szpital przystąpił do programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach - "Dobry posiłek w szpitalu".

 

Celem programu pilotażowego jest:

  1. zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach;
  2. wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

 

Okres realizacji, podczas którego są udzielane świadczenia opieki zdrowotnej w ramach programu pilotażowego, trwający do dnia 30 czerwca 2024r.

Posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane na podstawie opracowanego przez osobę planującą dietę jadłospisu zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie.

Diety są zlecane przez lekarza uwzględniając potrzeby oraz ocenę stanu odżywienia pacjenta.

 

Jadłospis zawiera informacje o:

  1. rodzaju posiłku i jego składzie;
  2. dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej diet z podaniem ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli;
  3. sposobie obróbki posiłku;
  4. obecności alergenów.

 

Na stronie internetowej szpitala będą publikowane zdjęcia z serwowanymi posiłkami codziennie, w dni robocze oraz jadłospis co 10 dni.

 

"Dobry posiłek w szpitalu"

 

1367666778 order  

Jadłospis

 

Na zdjęciach odpowiednio:

  • śniadanie dieta podstawowa
  • obiad dieta podstawowa